Çakmak Evde Yoğun bakım Hizmetleri 0 536 471 6112
Melek evde bakım Çakmak Evde Yoğun bakım firması olarak size sunduğumuz hizmetleri en kaliteli ve en hızlı şekilde ve alanında uzman çalışanlarımız ile sunmaktayız.

Yoğun bakım ünitesinde tedavi gören, durumlarına ve tedavinin gidişatına göre bir süre sonra yatan hasta katlarına alınarak, hayati bulguları ve tedaviye verdiği yanıtlar doğrultusunda bakım süreçlerine evde devam edilmek üzere hastaneden taburcu olurlar.
Yoğun bakım hastalarının evde tedavileri kapsamlı ve daha fazla dikkat gerektiren bir durumdur. Hastaneden taburcu olan hastanın yakınlarına, yoğun bakım hemşireleri tarafından günlük yapılması gereken hasta bakımı eğitimleri verilir. Fakat aile yakınları hem tıbbi bir geçmişe sahip olmadıkları hem de daha duygusal yaklaştıkları için çoğu zaman bakım konusunda yetersiz kalırlar. Bu aşamada “yoğun bakım sonrası evde hemşirelik hizmetleri” hasta ve yakınları için önem kazanmaktadır.
Yoğun Bakım Sonrası Evde Hemşirelik Hizmeti
Hastanede uzun süre yoğun bakım ünitesinde tedavi gören, eve taburcu olmuş hastalara, bakım ihtiyaçları doğrultusunda evde 7 gün / 24 saat hizmet veren profesyonellere “evde yoğun bakım hemşiresi” denir.
Evde bakım ve sağlık hizmetlerinin bünyesinde yer alan “evde yoğun bakım hizmeti”, özellikli bir hemşirelik hizmetidir. H asta bakımı konusunda profesyonelleşen yoğun bakım hemşireleri, hastanın ihtiyacına göre trakeostomi bakımları, solunum destekleri, yaşamsal bulgularının kontrolleri, tedavileri, günlük bakımları, duygusal ve ailesel desteklerin tümünü hekimle koordineli olarak sağlar ve bütüncül bir hizmet vermiş olurlar.


Evde Yoğun Bakım Hizmeti Nasıl Organize Edilir?
Aile yakınları, yoğun bakımda yatan hastalarının taburculukları planlandığı andan itibaren evde yoğun bakım hizmetinin devam ettirilmesi için arayışa girerler. Ailelerin “evde yoğun bakım hizmeti” talepleri doğrultusunda, Evde bakım ve sağlık hizmetlerindeki uzman hekimin; hastayı hastanede ziyaret etmesi, hastanın primer hekimleri ile görüşmesi, hasta hakkında detaylı bilgi alması, evde gerekli olabilecek cihazları belirlemesi ve hastaya özel bakım planını oluşturması gerekir.
Evde Yoğun bakım hizmeti verilen hastanın bakımında multidisipliner bir ekip görev alır. Bu ekip; hastaya birebir tedavi ve bakım sağlayan yoğun bakım hemşireleri, evde bakım hekimi, süpervizör hemşire, fizyoterapist, konsültan hekimler, laboratuvar ve görüntüleme hizmetleridir.
Yoğun Bakım Sonrası Evde Bakım Nasıl Olmaktadır?
Yoğun bakım sonrası ev tedavilerinde, hastanın durumuna göre primer hekimi tarafından bir tedavi planı oluşturulur. Bu plan doğrultusunda evde hizmet veren yoğun bakım hemşireleri, bilinci yerinde olmayan, solunum aletine bağlı yaşayan, trakeostomili, yatağa bağımlı halde ya da farklı sağlık problemleri olan hastalarda hekimin tedavi planlamasına göre tedavi ve bakım süreçlerini başlatır.


Yoğun bakım sonrası evde bakım hizmetine başlamadan önce, hastanın ihtiyacı olabilecek, havalı yatak, aspirasyon cihazı, yaşamsal fonksiyonları gösteren (nabız, solunum, tansiyon göstergeleri) monitörler veya manuel aletler, oksijen cihazı gibi ihtiyaçlar evde bakım ekibi tarafından aileye bilgi verilir ve temin edilir. Tüm ihtiyaçların karşılanmasıyla evde hizmet verilmeye başlanır.
Hangi Hastalıklarda Yoğun Bakım Sonrası Evde Bakım Hizmeti Verilir?
Evde yoğun bakım hizmeti, aşağıdaki hastalık gruplarının tümüne verilebilmektedir.
♣ Nörolojik hastalıklar (ALS, Demans-Alzheimer, Parkinson MS, İnme, Tümör, Damar tıkanıklıkları v.b),
♣ Omurilik hastalıklarına bağlı felçler,
♣ Terminal dönem kanserler,
♣ Kalp problemi olan hastalar,
♣ Trakeostomili ve solunum cihazına bağlı hastalar,
♣ Trafik kazası sonrası bakım gerektiren hastalar,
♣ Ortopedik vakalar sonrası evde yoğun bakım hemşireliği gerektiren hastalıklar.


Evde Yoğun Bakım Hemşiresi
Evde bakım ve sağlık hizmetlerinin koordinasyonu ile eve gelen yoğun bakım hemşiresi,hastanın ihtiyacı olan tüm medikal ve psikolojik desteği vermekle yükümlüdür. Hemşire, hastanın hekimi veya hekimleri ile bilgi paylaşımında bulunarak multidisipliner bir yaklaşım ile sağlık hizmetini sunmaktadır.
Evde Yoğun Bakım Hemşiresinin Görevleri
Medikal Tedavinin Uygulanması;
Hastanın ilaç ve serum tedavileri, evde bakım hemşiresi tarafından uygulanarak takipleri yapılır.
Vital Bulgularının Kontrolü;
hastanın hayati fonksiyonlarıyla ilgili durumunun hemşire tarafından tespit edildiği solunum, nabız, kan basıncı ve vücut ısısına bakılmasıdır. Hemşire gün içerisinde belirlenen periyodlarda tüm bulgulara bakarak takip notlarını kaydeder. Hekimi bilgilendirir.
Solunum Destek Cihazına Bağlı Hastalarda ;
Evde, ventilatör adı verilen yapay solunum işlemini yapan cihazlar kullanılır. Yoğun bakım deneyimli hemşireler, hastaya uygulanan invaziv ventilasyon (trakeostomiye yerleştirilen cihaz) veya non invaziv ventilasyon yani hastanın ağzını ve burnunu kaplayan maskenin uygulanmasını, cihaz kontrollerini ve raporlanması koordine eder. Solunumlarını kendileri yapamayan ALS hastaları, kronik akciğer hastaları, uyku apnesi tedavisi olan hastalar ve KOAH hastaları uzun süre solunum desteği alması gereken hastalardır.
Trakeostomili Hastalar;
farklı hastalıklar nedeniyle, kendi başlarına solunumlarını yapamayan veya uzun süre yoğun bakımda tedavi gören hastalara trakeostomi açılarak solunumları desteklenmesi sağlanır. Evde trakeostomi bakımı tecrübe gerektirir.
Evde hizmet veren yoğun bakım hemşireleri, trakeostominin günlük bakımını, enfeksiyonlara karşı açık olan bölgenin pansuman ve temizliğini, aspirasyon işlemi ile balgam/sekresyon çıkışlarının sağlanmasını, nefes alıp vermede yaşanan sıkıntıların giderilmesini sağlar.
Oksijen İhtiyacı Olan Hastalar;
Yoğun bakım hemşireleri hastalığın seyrine göre verilmesi gereken oksijen miktarını ayarlayarak ev hastasına uygulayarak kontrollerini yaparlar.
Mideden Beslenme;
Ağız yolu ile beslenemeyen veya yutma refleksi olmayan hastalarda beslenmenin sağlanabilmesi için Nazogastrik sonda (burundan mideye yerleştirilen boru) veya PEG (karın duvarından geçirilerek mideye tüp yerleştirilme işlemi) takılır. Bu tip hastaların evde bakımlarında beslenmenin düzenli sağlanabilmesi hekimin veya diyetisyenin verdiği mamalar evde yoğun bakım hemşiresi tarafından belirlenen saatlerde özenle yapılır. PEG’li hastaların PEG bakımlarının yapılması ve enfeksiyon önleyici bakımlar yoğun bakım hemşiresi tarafından yapılır.
İdrar Sondası Bakım ve Değişimi;
Yoğun bakım sonrası, evde uzun süre yatarak tedavi planlanan hastalarda idrar sondası takılarak takip edilir. Takılan idrar sondası ile günlük idrar çıkış kontrolleri ve bakımları evde yoğun bakım hemşiresi tarafından yapılır. Sonda değişimleri ve sondanın çıkartılması steril koşullarda yine hemşire tarafından gerçekleştirilir.
Yatak Yarasını Önleme ve Yatak Yarası Bakımı;
Uzun süreli yatışlarda hastada yatak yarası oluşmaması için, evde hizmet veren yoğun bakım hemşiresi tarafından günün belirli zamanlarında yatak içi pozisyonlamalar yapar, takip eder ve önlemler alır. Oluşan bir yatak yarası varsa; yara derinleşmeden ve enfeksiyon oluşmadan iyileştirilmesine yönelik yara ve pansuman bakımlarını yapar.
Hastanın Yaşam Kalitesinin Artırılması;
Hastanın evde tedavisi sürecinde amaç; medikal tedaviyi uygularken, aynı zamanda hastanın mümkün olabildiğince yaşam kalitesini artırmaya çalışmaktır. Hastayla kurulan güven bağı ile, tecrübeli bir ekip ile birlikte olduğunu hissetmenin ve birlikte başarabilme motivasyonunu sağlamanın, yaşam kalitesini arttırmada dolayısıyla iyileşme sürecinin olumlu gelişmesinde önemi büyüktür.
Aile Desteği;
Evde yoğun bakım hemşireliği hizmeti veren yoğun bakım hemşiresinin, aile ile koordineli hareket etmesi ve aralarında kurulan güçlü iletişim, hem hastaya hem de hasta yakınına büyük destek sağlayarak iyileşme basamaklarında ilerleme sağlayacaktır. Dolayısıyla, hastanın evde bakımı sürecinde aileye gerekli bilgilerin verilmesi, onların sorularının cevaplanması ve onlarla iletişim hâklinde olmasıyla, hastaları nedeniyle endişe ve üzüntü yaşayan aileler de moral olarak güçlenebilmektedirler.

Hemen Arayın